Solvabiliteit direct verbeteren met DBS2 factoring
Solvabiliteit is een term uit de financiƫle wereld die feitelijk aangeeft of je bedrijf nog financieel gezond is. Het laat de verhouding zien tussen je eigen vermogen (bezittingen) en het vreemd vermogen (schulden). Hoe meer eigen vermogen je hebt, hoe minder afhankelijk je bent van geldverstrekkers.
Ook zie je aan de solvabiliteitsratio of jouw bedrijf op langere termijn nog aan haar verplichtingen kan voldoen. Wil je investeren - je werkkapitaal vergroten - maar heb je daar zelf geen geld voor? Dan is het aantonen van een gezonde solvabiliteit verplichte kost bij bank of investeerder. Zorg er wel voor dat de cijfers van je balans goed kloppen, want die vormen de basis van jouw solvabiliteitsratio.
Hoe bereken je de solvabiliteit van je bedrijf?
Er zijn verschillende manieren om de solvabiliteit van je bedrijf uit te rekenen. De uitkomst daarvan heet solvabiliteitsratio of solvabiliteitspercentage. De meest eenvoudige manier om de solvabiliteit te berekenen doe je met deze formule:
totaal aan bezittingen / vreemd vermogen x 100% = solvabiliteitsratio
De balans van je bedrijf vormt het uitgangspunt van het berekenen van je solvabiliteitsratio. Je telt je alle bezittingen (vaste en vlottende activa) aan de linkerkant van je balans op. Aan de rechterkant van je balans tel je het totaal aan vreemd vermogen (kort en lang) bij elkaar op. De regel is dat de uitkomst tussen de 50% en 80% moet liggen, dan heb je een financieel gezonde onderneming.
Hoe vergroot je de solvabiliteit van jouw bedrijf?
Er zijn veel manieren om je bedrijf financieel gezond te houden of te maken. Op basis van jarenlange ervaring weet DBS2 van de hoed en de rand. Hier volgen de drie meest efficiƫnte tips om je solvabiliteit en je werkkapitaal te vergroten:
1. Vergroot je winst en let op de kleintjes
Een grotere winst zorgt voor een groter eigen vermogen. Kijk waar je je omzet mee kunt verhogen, maar bedenk ook dat lagere uitgaven je winst laten stijgen. Probeer te besparen door nieuwe afspraken te maken met je leveranciers. Keer minder dividend uit en kijk eens naar je huurcontracten.
2. Verklein je voorraad
Een flinke voorraad vergroot leverzekerheid naar je klanten, maar een te grote voorraad is eigenlijk kapitaal dat je niet kunt gebruiken tot het is verkocht. Lagere voorraad betekent een lager vreemd vermogen en dus een betere solvabiliteit. Breng goed in kaart hoeveel voorraad echt nodig is voor je bedrijf en stem je inkoop daar op af.
3. Factureer sneller met factoring en goed debiteurenbeheer
Hoe sneller je factureert, hoe sneller jouw bedrijf de eigen crediteuren kan betalen en daarmee verklein je het vreemd vermogen. Met factoring verkoop je jouw facturen en heb je direct geld. Bovendien zorgt factoring voor een inkomende geldstroom, waardoor je eigen vermogen toeneemt en je minder geld hoeft te lenen. Deze factoren zorgen voor een betere solvabiliteit. Afhankelijk van jouw wensen adviseert DBS2 je welke vorm van factoring het beste bij jou en jouw onderneming past.