Factoring bij DBS2 voordeliger dan kredietverzekering
Een kredietverzekering is een verzekering die bescherming biedt tegen het risico dat een klant geleverde goederen en diensten niet kan betalen. Bijvoorbeeld doordat de klant failliet gaat, of in surseance van betaling is gekomen. Ook is een kredietverzekering vaak verplicht bij financieringen. De geldverstrekker krijgt daarmee meer zekerheid over hun investering.
Hoe werkt een kredietverzekering?
Bij een kredietverzekering betaal je premie over je omzet. Als je klant niet kan betalen, krijg je uiteindelijk het geld uitbetaald van je verzekeringsmaatschappij. Deze neemt de vordering over en probeert alsnog het geld van je klant te krijgen. Een kredietverzekering is er alleen voor zakelijke klanten.
Er zijn verschillende manieren waarop je je kunt verzekeren. Wat het beste bij je past, hangt af van de omvang van je bedrijf. Maar ook hoe je zaken doet, en hoe veel en hoe vaak je op rekening levert. Hieronder geef ik je drie voorbeelden:
1. Verzekering per transactie
Als je af en toe een groot bedrag van een klant ontvangt.
2. Verzekering per debiteur
Als je een klant hebt die je regelmatig hoge facturen stuurt.
3. Kredietverzekering per land
Als je zakendoet met klanten buiten Nederland.
Daarnaast heb je nog de omzetverzekering. Dit is de meest uitgebreide kredietverzekering, waarmee je je hele omzet verzekert tegen niet-betalende klanten.
Wat kost een kredietverzekering?
De meest uitgebreide kredietverzekering kost meestal minder dan 1% van de omzet van je bedrijf. De premie die je uiteindelijk gaat betalen, is afhankelijk van de soort kredietverzekering die je uiteindelijk kiest en de specifieke wensen die je hebt. Wel stellen verzekeraars een aantal eisen aan je, zoals het voeren van goed debiteurenbeheer, waarbij je zelf er alles aan moet doen om rekeningen betaald te krijgen.
Het verschil tussen factoring en kredietverzekering
Het grootste verschil tussen een kredietverzekering en factoring is dat je bij factoring direct per factuur je geld ontvangt, geen eigen debiteurenbeheer nodig is en je geen risico loopt als je klant uiteindelijk niet betaalt. Dit zijn grote voordelen ten opzichte van de kredietverzekering, die pas uitkeert als je klant uiteindelijk niet betaalt.